PDA

View Full Version : محاسبه ي جريان موتور سه فاز ؟



DRSaeid
20 October 2008, 09:50 PM
يه سوال :

فرض كنيد يه موتور 3 فاز داريم با قدرت 9kw‌ :

براي محاسبه ي جريان اين موتور از كدوم فرمول بايد استفاده كرد ؟

I=P/1.73 . V . Cos(fi) - 1

2 - I = P/V

I = P/V . Cos(fi) - 3

blackworm
20 October 2008, 10:33 PM
خوب رابطه 3 با فرض ولتاژ rms . نمی دونم دلیل این سوالتون چیه ولی خوب دیگه فرمول توان اکتیو رو فکر نمی کنم چیز خاصی باشه و اکثرا بلدن .
دوم اینکه 1.73 رو در رابطه اول از کجا آوردید من همچین چیزی یادم نمی آد

DRSaeid
21 October 2008, 12:55 AM
خوب رابطه 3 با فرض ولتاژ rms . نمی دونم دلیل این سوالتون چیه ولی خوب دیگه فرمول توان اکتیو رو فکر نمی کنم چیز خاصی باشه و اکثرا بلدن .
دوم اینکه 1.73 رو در رابطه اول از کجا آوردید من همچین چیزی یادم نمی آد


من خودم با اينكه دارم برق ميخونم اما متاسفانه يادم رفته چطور محاسبه مي كرديم !!!

اين 1.73 هم همون راديكال 3 هستش !

حالا از فرمول 3 بخوايم حساب كنيم Cos fi رو ندارم !!

DRSaeid
21 October 2008, 01:01 AM
حالا سوال رو يه جور ديگه مطرح مي كنم!

ما براي برآورد برق مورد نياز يه كارخونه با توجه به كاتالوگ ماشين آلات حساب كرديم

(براي مثال ) توان مورد نياز ماشين آلات 100Kw هستش ! خوب Cos fi هم نداريم !

حالا ميخوايم بريم درخواست بديم برامون برق وصل كنن ! اگه از رابطه ي I=P/V حساب

كنيم كه جريان برابر 263 آمپر ميشه كه غير معقوله !!!:icon_twis

پس چطور محاسبه ميشه ؟

Farbod.E
21 October 2008, 01:10 AM
در یک شبکه سه فاز شما حتماً ضریب قدرت Power Factor را باید در نظر بگیرید . معمولاً میزان کسینوس فی بر روی پلیت موتور درج میشود . در ضمن شما برای دانستن جریان موتور نیاز مند 2 جریان هستید
1 جریان راه اندازی Ist
2 جریان کارکرد Iw
در تمامی موتورها جریان راه اندازی بسیار بالاتر از جریان کارکرد است که حتماً باید به آن توجه کرد.
رابطه توان بدون شک همانطور که دوست عزیزمون نیز فرمودند رابط 3 است ولا غیر .
در هر صورت اگر میزان کسینوس فی را نیز نداشتید میتوانید با استفاده از یک کسینوس فی متر آن را به راحتی اندازه گیری نمایید.

در ضمن رابطه P=V*I مربوط به مدار تک فاز است نه سه فاز !

موفق باشید

blackworm
21 October 2008, 12:34 PM
خوب دوست عزیز شما باید سوالتون رو تو پست اولتون دقیق بیان می کردید .
برای تعیین میزان بار اگه رشته برق می خونید درسی به نام تاسیسات دارید که باید اخذ کنید تمام این محاسبات در اونجا هست . ضمن این موضوع که صرفا بار حاضر شما ملاک درخواست انشعاب نمیشه و بار های آزاد شبکه شما و توسعه آینده رو هم باید در طراحی مد نظر قرار بدید .
در مورد جریان همونطور که دوست خوبم فربد گفت دو تا جریان نرمال و ضربه وجود داره که مهندس های الان جریان کاری و جریان استارت میگن باید هر دو را مد نظر بگیرید و برای داشتن شبکه پایدار براتون مهم هست .آخه شما یه سوال پرسیدی من باید یه پروژه طراحی و توزیع برات توضیح بدم نمیشه داداش .
در باره کسینوس هم کمی چول خرج کنید و یه کسینوس متر بخرید رو تابلو اصلی کارگاه باید حتما نصب بشه که بتونید چک کنید آخه داستان این نیست بعد شما باید بیایید اصلاح توان کنید خیلی داستان داره .
اینطور بگم داداش اگه می خوای همینطوری حساب کنی و پارامتر های دیگه رو مد نظر نگیری یه دفعه می بینی یه انشعابی درخواست کردی که بیشتر از میزان مصرفت هست و فقط داری آبونمان الکی میدی.
باز اگه میبینی گیر هستی پیام بذار شماره بهت بدم زنگ بزنی تا جایی که من وقت دارم و می تونم راهنمایی کنم .

DRSaeid
25 October 2008, 08:14 PM
وقتي من هنوز ماشين آلات رو نخريدم كه مشخص نيست ضريب توانش چقدره ؟ اگه ماشين آلات رو بخرم كه بايد برق وصل باشه !!!

پس محاسبات اين چنيني رو بايد تو درس تاسيسات بخونيم .. اما در حال حاضر روي من به عنوان دانشجوي سال سوم برق حساب كردن و گفتن بگو برق چند آمپر بگيريم !؟؟!!:icon_razz

با اين توضيحاتي كه شما و مهندس فربد فرموديد بايد حتما" Cos Fi مشخص باشه !

پس من با فروشنده ماشين آلات بايد تماس بگيرم و Cos Fi رو بپرسم ...

براي جريان استارت هم ميشه جريان كار عادي رو حساب كرد و 25% بهش اضافه كرد

20 آمپر هم براي روشنايي در نظر بگيريم فكر كنم كافيه

blackworm
25 October 2008, 11:11 PM
ببین دوست گلم شما بگی نگی داری کیلویی کار می کنی و این اصلا در شان مهندس قدرت نیست .
شما تجهیزانی رو که دارن رو باید بدونی یعنی روال اینه ما میریم تو یه کارخونه میبین چی ها دارن یا چی می خوان بذارن مثلا پروژه قبلی من یه کارخانه تولید فیوز NH بود 3 عدد پرس 80 تن داشتند ابتدا گفتم برید در زمینه کار خودتون تحقیق کنید ماشین آلات مشخص بشه بعد گفتند آقای مهندس نمیشه . من پیشنهاد کردم برید ببینید پرس های 80 تن مشابه ادارای چه موتور هایی هست این این بخش کار به متالوژیست ها و سرامیکی ها بر می گشت یه لیست پیشنهادی آوردن و گفتند آقا احتمال زیاد این موتورها استفاده میشه منم طبق اون طراحی کردم
میزان بار ختما توجه بشه بهترین حالا اینه که همه دستگاه ها رو در مدار فرض کنید تا در تمام شرایط دارای حالتی پایدار باشید . مورد بعدی هم طبف وسعت و طراحی روشنایی سوله و محیط به جریان مورد نیاز رو شنایی رسیدم . در مرحله بعد بخش بار های آزاد بود که تعداد کلید پریز ها موجود و تقریبی جهت قرار گفتن احتمالی تعدادی از انها هم زمان در مدار .نکته بعد شرایط گرمایشی مح هست که از سوخت استفاده می کنند یا مثل اینجا از لامپ های اشعه ای جهت گرما که این فاکتور هم توجه کنید . مسئله بعد توصیه بار های آینده هست که باید تخمین بزنید که امکان گسترش این کارخانه دز آینده تا چقدر ممکن هست .
البته حساسیت تمام این پارامتر ها به وسعت کار و محیط ربط داره و طراحی شما . من چون خیلی دقیق عمل می کنم پول خوب هم میگیرم کار رو هم به همون نسبت تحویل می دم برای من همه موارد مهمه و توجه می کنم . حالا شما چطور می خوایید عمل کنید مختارید تا جایی که ممکن بود فکر کنم تو ضیح کامل دادم .
فقط توصیه می کنم اگه فکر می کنی از پس مار یا پروژه ای بر نمی آی قبول نکن چون انجام دادن با ایراد خیلی بدتر از انجام ندادن یه پروژه هست.

Farbod.E
26 October 2008, 12:23 AM
جناب Blackworm عزیز :
بسیاری از دانشجویان و مهندسان ( یا حتی افراد دست اندر کار ) شاید در بسیاری از مسائل تجارب کافی نداشته باشند . این کاملاً طبیعی است . شاید این دوستان سئوالاتی بپرسند که از دید یک مهندس با تجربه کمی خنده دار باشد . کار زیبا آن است که با صبر و حوصله پاسخ گوی سئوالشان باشید !

بنده هم با این که کار اجرایی انجام میدهم و عملاً در بدنه صنعت برق مشغول فعالیت هستم بارها و بارها برایم سئوالات متعددی ایجاد میشود . که شاید برای همکاران با سابقه ترم کمی خنده دار و پیش پا افتاده باشد !

DrSaeid گرامی :
بنده دقیقاً نمیدانم هدف شما از محاسبه توان چیست . اما این جور که از صحبتهای شما و دوستان دستگیرم شد . شما تصمیم دارید تا محاسبات برق یک کارخانه را انجام دهید...
برای این کار شما باید یک نقشه Layout داشته باشید . این نقشه شامل جانمایی کلیه تجهیزات و ماشین آلات است . سپس میزان بار هر تجهیز را به طور جداگانه کنار سمبل آن در نقشه یادداشت بفرمایید .
کلیه اطلاعات فنی یک ماشین و یا موتور بر روی پلیت آن نوشته میشود . سپس با استفاده از روابط ساده جمع برداری میتوانید جمیع توان مورد نیاز کارگاه و نهایتاً جریان مورد نیاز را محاسبه نمایید .

برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه قویاً به شما پیسنهاد میکنم کتاب تاسیسات الکتریکی نوشته مهندس کلهر را حتماً مطالعه بفرمایید.

و در آخر به هیچ عنوان از کاری که انجام میدهی ترس و واهمه نداشته باش . تا زمانی که وارد کار نشدی نمیتوانی یک مهندس قوی شوی ! یک مهندس باید فکر مهندسی داشته باشد ، باید قدرت تحلیل داشته باشد ! و این توانایی را زمانی به دست می آوری که خودت را درگیر کاری کنی که به انجام رساندش ایمان داری .

برو جلو . من و بقیه دوستان همیشه برای کمک در کنارت هستیم !

blackworm
27 October 2008, 12:21 AM
Farbod.E (http://www.phalls.com/member.php?u=17118) گل دوست عزیز

بنده قصد جسارت نداشتم بابا من تا 100 سال دیگه هم دانشجو ام و هیچی بارم نیست.فکر کنم منظور منو شما کمی بد متوجه شدید .
این دوست گلم که جای خود . من یه آدم ناسیونالیست تو برقم همین که دانشجوی برقه برام کافیه که تا جایی که می تونم کمکش کنم . حتی یه بار گفتم بهشون خاستید بگید شماره بدم تماس بگبرید .
نقل این حرفت نیست منظورم هم از انجام ندادن کاری بهتر از انجام دادن غلط اون هست این بود که دوستمون رو تشویق به این موضوع کنم که بره و مطالعه کنه و با دانش و علم جلو بره نه اینکه بخواد یه جواب غیر علمی به طرف بده و بعد به مشکل بخوره . شاید من منظورمو نتو نستم خوب بیان کنم .
به هر حال امید وارم سوء تعبیر از حرف های من برطرف شده باشه .
بابا ما خاک پای همه بچه های برقی هم هستیم مخصوصا قدرتیااااااا:icon_sad:

ehsan-inventor
30 March 2012, 04:44 PM
بنده دقیقاً نمیدانم هدف شما از محاسبه توان چیست . اما این جور که از صحبتهای شما و دوستان دستگیرم شد . شما تصمیم دارید تا محاسبات برق یک کارخانه را انجام دهید...
برای این کار شما باید یک نقشه Layout داشته باشید . این نقشه شامل جانمایی کلیه تجهیزات و ماشین آلات است . سپس میزان بار هر تجهیز را به طور جداگانه کنار سمبل آن در نقشه یادداشت بفرمایید .
کلیه اطلاعات فنی یک ماشین و یا موتور بر روی پلیت آن نوشته میشود . سپس با استفاده از روابط ساده جمع برداری میتوانید جمیع توان مورد نیاز کارگاه و نهایتاً جریان مورد نیاز را محاسبه نمایید .

برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه قویاً به شما پیسنهاد میکنم کتاب تاسیسات الکتریکی نوشته مهندس کلهر را حتماً مطالعه بفرمایید.




ممنون فربد عزیز
من یه سوال داشتم،رشتم برق نیست ولی برای انجام پروژه تخصصی لازمه توان موردنیاز آزمایشگاه دانشکدمونو حساب کنم...
از اونجایی که از برق خیلی سردر نمیارم خواستم بپرسم چطوری باید توان کل رو حساب کرد ؟باتوجه به این که برق 3 فاز هم هست
این تجهیزات آزمایشگاهمونه :

http://s1.picofile.com/file/7341405806/1_mashin_alat_.jpg

من باید تک تک،اعداد مربوط به توان سه فاز و تک فاز رو جمع جبری کنم یا نه محاسبات توان برق 3 فاز ماجرای دیگه ای داره؟
پروژه من طراحی سیستم فتوولتاییک هستش،برای همین باید توان لازم رو محاسبه کنم...
ممنون میشم راهنمایی کنین

masoud687
30 March 2012, 05:44 PM
سلام احسان جان
اگر سیستم تکفاز بود توان لحظه‌ای که بار میدید برابر است با p1=V^2/R
اما اگر سه فاز باشه سیستم توان لحظه‌ای برابر خواهد بود با p3=1.5P1. بعبارتی چنانچه بار R رو داشته باشید و ولتاژ هر فازتون V باشه توان کل 1.5 برابر تکفاز مصرف میکنه. ممکنه بار مقاومتی نباشه که اون هم محاسبات خاص خودش رو داره.
با این وجود شما با همون جمع جبری هم به نتیجه میرسید. یعنی تمامی توانها رو فارغ از تکفاز یا سه فاز بودن جمع بزنید توان کل مورد نظر بدست میاد. اما در این جدول اطلاعاتی راجع به نوع بار و اینکه چه میزان اکتیو و چه میزان رآکتیو استفاده میکنه نیست.
بحث دیگه هم اینه که اگر بخواهید از سیستمهای فوتو ولتاییک استفاده کنید چند نکته وجود داره.اولا اینکه به صفحات وسیع سولار نیازمندین. ثانیا از سیستمهای تبدیل مستقیم به متناوب باید استفاده کنید. ثالثا باید مد نظر داشته باشید که بعضا بارها سه فاز هستند. یعنی ساخت مولد سه فاز. انشالا در طراحیش موفق باشی.

ehsan-inventor
30 March 2012, 09:35 PM
سلام مسعود جان
ممنونم از توجهت
پس جمع جبری میزنم...
خارج از موضوعه تاپیکه تو پرانتز میگم: (من از برق خیلی چیزی نمی فهمم،فتوولتاییک برداشتم چون بحث انتقال حرارت و انرژی نو هست که مربوط به مکانیک میشه یه جورایی ...امیدوارم از پسش بربیام
شما مثل این که اطلاعاتی هم راجع به فتوولتاییک و اینورتر و ... داری،اگه منبعی اطلاعاتی چیزی هست ممنون میشم برای من بفرستی.
البته اگه زحمت نمیشه.
(همشهری هم هستیم یه جورایی :دی)
موفق باشی:icon_cool)

masoud687
30 March 2012, 10:14 PM
سلام مسعود جان
ممنونم از توجهت
پس جمع جبری میزنم...
خارج از موضوعه تاپیکه تو پرانتز میگم: (من از برق خیلی چیزی نمی فهمم،فتوولتاییک برداشتم چون بحث انتقال حرارت و انرژی نو هست که مربوط به مکانیک میشه یه جورایی ...امیدوارم از پسش بربیام
شما مثل این که اطلاعاتی هم راجع به فتوولتاییک و اینورتر و ... داری،اگه منبعی اطلاعاتی چیزی هست ممنون میشم برای من بفرستی.
البته اگه زحمت نمیشه.
(همشهری هم هستیم یه جورایی :دی)
موفق باشی:icon_cool)

اختیار دارید قربان
رشتتون اگه برق نبوده به اطلاعاتی راجع به ادوات نیمه‌هادی و الکترونیک نوری برای محاسبه‌ی ولتاژ خروجی سلولهای نوریتون دارید. در طراحی باید قید بشه که از چه نوع سلولی و ساخت کدوم شرکت استفاده میکنید. مسلما برای این قسمت باید سراغ دیتاشیت اون شرکت برید. اما از این به بعد تخصص الکترونیکی میخواد. حتی استفاده از میکرو کامپیوترها. چون باید برق سه فاز با اختلاف فاز 120 درجه ایجاد کنید. ساخت ولتاژ متناوب از DC کار چندان سختی نیست. اما تبدیل اون به سه فاز متعادل کمی پیچیدست. توصیه میکنم از حضور یه دوست وارد به این امر کمک بگیرید. خاطرم هست چند تا از دوستان دوره‌ی کارشناسی برای تست ترانسفورماتور های سه فاز مجبور شدن دست به ساخت این نوع مبدلهای DC به 3 فاز بزنن. اگه نتونستید کسی رو پیدا کنید بگید تا معرفیتون کنم. البته رفتن خارج ولی یه مدته برگشتن.
موفق باشید