PDA

View Full Version : تقویت موتور XU7JP تا 40 اسب بخار!!!

z_qz54
4 February 2007, 09:16 PM
xu7jp تقویت موتور

سلام ، شاید توی این دور و زمونه ، تقویت موتور در کشور ما یکی از ارکان اصلی یک خودرو اسپرت شده باشه ، ولی بد نیست بدونیم که تقویت موتور ، همیشه باید علمی و بر پایه تحقیقات و تجربیات علمی و عملی باشه.
من از دوره راهنمایی علاقه خاصی به تقویت موتور داشتم و در سال 83 موفق به این کار شدم و اولین تجربه تکمیل و علمی من روی موتوری با حجم ایکس یو هفت که همون موتور سمند و 405 و پرشیا است بود.
بد نیست که مقداری از تجربه خودم رو برای شما با عنوان افزایش قدرت موتور تا 40 اسب بخار بیان کنم.

این موتور یک موتور درون سوز با نسبت تراکم کم و دارای کورس پیستون 8 و قطر کلی بوش 8.93 است.
این مقادیر ، گویای یک موتور نسبتا ضعف در حد 96 اسب بخار است.
تقویت این موتور یاعث میشه که کمی از رقبای خود جلو بیفتید ، من دوست داشتم که توانی در حدود 110 اسب بخار داشته باشم و برایم کافی بود.
شروع کار من بعد از تصادفم با گارد ریل و سپس با 405 بود که باعث شد خسارت زیادی به ماشینم و موتورش وارد بشه.
روز تصادف ماشین به منزل انتقال یافت ، اگر این اتفاق نمیافتاد ، حتما فکر تقویت به ذهن من نمیرسید!
بلوک سیلندر ماشین من شکسته بود و چاره ای جز تعویض نبود که 1 ماه و خورده ای تول کشید تا بلوک جدید رسید ، برای اولین بار ، کارتر سمند رو از زیر توی حیاط منزل باز کردم ، واشر رو با انبردست به دلیل له شدن جدا کردم، با صحنه بدی روبه رو شدم ، چون کفه شاتون ها همه در حدود 15-20 درجه یک دست تاب گرفته بودند ودلیلش چیزی جز قفل کردند موتور نبود.
از این موتور بلوک سیلندر ، 3 انژکتور و 2 پیستون و همچنین کفه های ثابت و متحرک کلا 3 عدد و 2 شاتون باید تعویض میشد (البته قطعاتی مثل منیفولد و... هم بودند)
برای این کار نیاز به یک همکار داشتم که بتونه به من کمک کنه و کسی جز یکی از بچه های شهرمون نبود که خودش توی سهرودی مرکز تقویت موتور داشت و بماند که جوازش باطل شد و....
ما کار رو بعد از پایین آوردن موتور و جدا سازی قطعات شروع کردیم.
اولین حرکت ، تعویض پیستون های فابریک ، با پیستون های دوو اسپرو بود که از نوع مرکز کوهان دار بود و این تعویض باعث افزایش نیروی سطحی و انتقال خوب حرارت به دلیل درصد سلیکون بالای این پیستون بود.
قطر محور گژن پین پیستون اسپرو 2.4 بود که مقدار زیادی با سمند متفاوت بود و مجبور شدیم که برای جبران ، به کمک تراشکار ، قطر محور رو 0.28 کم کنیم تا فیکس بشه و کلیرانس در حدود 0.08 که مناسب هم بود ایجاد بشه ، برای سوراخ روغن هم خودم با دریل دستی تک سوراخ رو مقداری بودن اندازگیری گشاد کردم.
این عمل رو برای 3 پیستون دیگر هم انجام دادیم که حدود 3-4 روز کامل وقت مارو گرفت.
قدم بعدی مقداری پولیش کردن بوش سیلندر بود که در کل طرفین 0.2 نیاز بود که خیلی زور داشت ف سفارش به تراشکار برای زاویه های بوش سیلندر به 84 به 96 بود و میزان خوبی برای رینگ روغن توی دور بالاست.
بعد از اتمام این کار ، نوبت به شاتون ها رسید که از نوع اسپرویی انتخاب شد و تمام زحمات ما برای گژن پین از بین رفت و همان گژن پین اسپرو نصب شد ، ولی به خاطر بقل دار بودن این گژن پین ، مجبود شدیم خار رو حذف کنیم.البته مشکلی هم نداشت.
شاتون اسپرو دقیقا 0.9 از سمند کوتاه تر است و این باعث میشه که در نقطه مرگ پایین ، حجم سیلندر شما بیشتر و در نقطه مرگ بالا ، حجم اتاق احتراق بیشتری داشته باشید.
بعد از نصب شاتون ، متوجه شدیم که کفه شاتون اسپرو کمی پهنتر از کفه سمند است و با فاصله ای کمتر از نیم میلیمتر در چرخش موتور از کنار لنگ پایین میره ، همین باعث شد که مقداری از لبه شاتون با رعایت استاندارد دینا برداشته بشه که وزن هر کفه رو 29 گرم کم کرد.
قطر ماهیچه های میلنگ سمند با اسپرو برابره ، برای همین ما این سیستم رو انتخاب کردیم.
توجه داشته باشید که این اعمال باعث میشه مقداری وزن روی محور فولی بیشتر بشه ، چون قطعات مقداری سنگینترند.
فولی رو برای تحمل بیشتر فشار ، 2 کاسه نمده کردیم (چون پمپ روغن هم تعویض شد.
دقت کنید که گشتاور پیچ های کفه اسپرویی 680 کیلو و مال سمند 550.ولی باز هم موقع بستن ، تست کلاسیک گرانشی رو انجام بدید تا خیالتون راحت باشه.
بعد از این اعمال ، ما اویل پمپ رو با اویل پمپ 405 2000 عوض کردیم و واشر رو هم خودتون میتونید جا بزنید ، دیگه نیازی به دستگاه نیست برای سمند.
اینجا دیگه کار درونی بلوک تموم میشه، ولی برای من کافی نبود.
من سوپاپ رو استاندارد گذاشتم ، ولی نشیمنگاه رو 2 میل بالا آوردیم البته این کار رو من تائید نمیکردم ، ولی به اسرار رفیقم مجبور شدم.
برای این کار چاره ای جز تعویض سوپاپ خورجی با سوپاپ خروجی 405 2000 و ورودی با ورودی 405 2000 نبود که خودش توی تغذیه کلی تاثیر داره ، پولک ها مال سمند خورد ولی مجبورید سیت رو برای شیم گیری باز نگه دارید تا موقع بستن سر سیلندر.
با دریل پنوماتیک ، ما کفه رو نشیمتگاه رو بالا بردیم البته سنگ خشی روش بسته بودیم.
قطر ونتوری اینجا به حداقل یعنی 0.122 رسید ، این خودش مایه تعجب ما شد!
زاویه نشیمنگاه 45 بود و نشیمنگاه خود سوپاپ هم روی 45 ست شد.
برش فوقانی رو روی 17 درجه و سوپاپی رو 23 درجه ست کردیم.
اینطوری یک آببندی توپ برای سوپاپ ایجاد کردیم.
البته موقع تست آبندی ، شلنگ روغن پاره شد و تمام بساط ما رو به هم ریخت.
برای اندازگیری گاید که خیلی هم احتیاج داشتیم از سانن گاید سایزر استفاده کردیم.
بعد از اتمام این مراحل و بستن سرسیلندر ، نوبت به تعویض وبر رسید که از نوع وبر مشکی که نمیدونم از کجا گیر اومد و خدا فرستاد یا هرچی رسید ، این تعویض باعث میشه دمنده شما مقدار بیشتری بنزین بکشه و به سمت انژکتور بده.
ادامه دارد..........................

amir_CLK500
4 February 2007, 09:48 PM
واقعا زیبا بود...اگه میشه ادامشو زودتر بنویسید.

چند تا سوال:
گژن پین چیه؟؟
تست کلاسیک گرانشی چیست؟؟
شیم گیری چیه؟؟
موتور اسپرو از کجا گیر بیاریم؟؟؟

z_qz54
4 February 2007, 11:30 PM
واقعا زیبا بود...اگه میشه ادامشو زودتر بنویسید.

چند تا سوال:
گژن پین چیه؟؟
تست کلاسیک گرانشی چیست؟؟
شیم گیری چیه؟؟
موتور اسپرو از کجا گیر بیاریم؟؟؟

ممنونم.
گژن پین یا همون انگشتی ، محوری هست که پیستون رو به شاتون متصل میکنه و به صورت استوانه توخالی است.

تست کلاسیک گرانشی:
وقتی کهآچار تورنومتر دار یا به قول تعمیرکار ها ساعت دار برای اندازگیری گشتاور پیچ هایی که باید با گشتاور خاص بسته شوند ، مثل پیچ سرسیلندر ، کفه شاتون ، تلسکوپی فرمان و....
برای یکسری مثل کفه شاتون ، باید مقداری سفت کنید ، بعد لنگ اون محوری که دارید سفت میکنید رو به بالا بچرخونید و سپس ولش کنید، اگر همونجا موند ، خیلی سفت کردید، اگر سریع آمد پایین ، باز هم باید سفت بشه ، ولی زمانی به گشتاور مناسب رسیده که وقتی ولش کردید ، از اون بالا یا آرامی میلنگ بچرخه و کفه و لنگ بیاد پایین.

شیم گیری:
بعضی ماشین ها با پولک گود نیاز به فیلرگیری دارند و یکسریشون فیلر اتوماتند.
بعضی که پولک مسطح اند ، نیاز به شیم گیری دارند که موتور XU7 هم چزو شیم اتومات هاست.

موتور اسپرو هم اگر طالبش باشید میشه پیدا کرد ، من از نمایندگی فامیلمون توی چالوس ، مال فرشید فقیه نصیری تهیه کردم:icon_mrgr

amir_CLK500
4 February 2007, 11:34 PM
منظورتونو از شیم گیری فهمیدم.برای زانتیا میخواستم فیلر گیریش کنم تعمیر کار گفت تایپیت های زانتیا اتوماتیک هستند و نیاز به فیلرگیری نداره.

TUBORG
5 February 2007, 11:10 AM
اقا خسته نباشي واقعا" لذت بردم !

چند تا سوالي كه من دارم !

قفل كردن موتور يعني چي ؟

چي ميشه موتور قفل ميشه ؟

و اينكه موتور اسپرو چه تشابهاتي با موتور سمند داره ؟

PoYo
5 February 2007, 12:15 PM
جناب z_qz54 (http://www.phalls.com/vbulletin/member.php?u=23886) با عرض سلام و عرض تشکر بابت این اطلاعات سودمند و با ارزش. http://qsmile.com/qsimages/16.gif
اگه بحث رو ادامه بدید ممنون میشم.بنده که واقعا" مجذوب این روش شدم http://qsmile.com/qsimages/23.gif
یه سوال؟
ما یه پژو 504 داغون تو گاراژ داریم که چند ساله همینطوری خوابیده... http://qsmile.com/qsimages/33.gif
آیا اعمال این عملیات روی این مدل قدیمی که حجم موتور نسبتا" مناسبی داره ممکنه؟ http://qsmile.com/qsimages/24.gif

lx_xu7
5 February 2007, 12:53 PM
شما گفتید که شاتون رو برای افزایش حجم کوتاهکردم
فکر نمیکنید این کار بیهوده بوده
شما وقتی شاتون رو کوتا میکنید پس میزان فشرده شدن سوخت روهم کم میکنید
زمانی که شاتون کوتاه کردید باید یه کمپرسور هم وصل میکردید

z_qz54
5 February 2007, 03:32 PM
شما گفتید که شاتون رو برای افزایش حجم کوتاهکردم
فکر نمیکنید این کار بیهوده بوده
شما وقتی شاتون رو کوتا میکنید پس میزان فشرده شدن سوخت روهم کم میکنید
زمانی که شاتون کوتاه کردید باید یه کمپرسور هم وصل میکردید

سلام.
توی تقویت ، باید از هر راهی برای افزایش حجم استفاده کنید ، هرچقدر که شما شاتون رو کوتاه بگیری ، تاج پیستون رو کم کنی ، حتی اگر شده برای تقویت موتورهای درگ ، فاصله رینگ روغن از کمپرس دوم رو کمتر از 2 میگیرند!
هرچقدر که شما حجم عمودی رو زیاد میکنی ، موقع پایین آمدن پیستون در زمانی که سوپاپ ورودی بازه ، میزان بیشتری هوا وارد میشه ، به خاطر مکش و ایجاد خلا.
هرچقدر پایینتر بره، به اندازه خودش هوا میکشه ، اینطوری میزان هوای عبوری از منیفولد هم بیشتر میشه ، از وبر هم به خاطر خلا بیشتر ، بنزین بیشتری کشیده میشه.
تمام این اعمال محاسبه شده است.
در ضمن ، تقویت تا همینجا تموم نمیشه ، اگر خدا بخواد امشب مراحل بعدی انجام شده رو توضیح میدم.
حدود 40000 کیلومتر دیگه هم باید رینگ روغن رو عوض کنم ، اون موقع از کل اجزا عکس هم میگیرم.

اقا خسته نباشي واقعا" لذت بردم !

چند تا سوالي كه من دارم !

قفل كردن موتور يعني چي ؟

چي ميشه موتور قفل ميشه ؟

و اينكه موتور اسپرو چه تشابهاتي با موتور سمند داره ؟

مرسی/
زمانی موتور قفل میکنه که یا موتور شاتون بزنه ، یا سیلندر بترکه .
وقتی هم که تصادف شدید پیش میاد ، اگر موتور دور بالایی در اون لحظه داشته باشه و جسمی بلوک سیلندر رو مرتعش کنه ريال پیستون به جداره سابیده میشه و احتمالا میشکنه و میلنگ در همان لحظه یا تاب میگیره با میبره ، این اتفاق روی تمام اجزای موتور تاثیر میزاره حتی سوپاپ ها قفل میشند و هیچ حرکتی انجام نمیدند ، وقتی که موتور رو باز میکنید ، با صحنه کربلا مواجه میشید.
این اصطلاح قفل کردن برای تصادف درست نیست که من به کار بردم.
فقل کردن بیشتر همونطور که گفتم زامنی پیش میاد که شاتون بزنه یا پیستون بترکونه و...

اضافه کنم که ما یاطاقان ها (یاتاقان) رو عوض کردیم و مدل بقل یاطاقان دار سواپ گذاشتیم.

جناب z_qz54 (http://www.phalls.com/vbulletin/member.php?u=23886) با عرض سلام و عرض تشکر بابت این اطلاعات سودمند و با ارزش. http://qsmile.com/qsimages/16.gif
اگه بحث رو ادامه بدید ممنون میشم.بنده که واقعا" مجذوب این روش شدم http://qsmile.com/qsimages/23.gif
یه سوال؟
ما یه پژو 504 داغون تو گاراژ داریم که چند ساله همینطوری خوابیده... http://qsmile.com/qsimages/33.gif
آیا اعمال این عملیات روی این مدل قدیمی که حجم موتور نسبتا" مناسبی داره ممکنه؟ http://qsmile.com/qsimages/24.gif

سلام پویا جان.
اگر موتورش سالم باشه ، و قطعات پیدا بشه ، چرا نمیشه.
روی هر موتوری که داره کار میکنه ، میشه ویرایش رو انجام داد.

sajjadnegaresh
5 February 2007, 03:36 PM
در كل اين تيونينگ و تقويت موتور تا 40 اسب بخار براي شما چقدر هزينه نهايي در برداشته ؟ منظورم هزينه عرف هستش ، اگه بيرون بخوان انجام بدن!

amahdavi2004
5 February 2007, 03:56 PM
چند تا سئوال داشتم:
تقويت موتور تا 40 اسب در موتور سمند يعني رسيدن به 137 اسب بخار شما چگونه اين محاسبه را انجام داديد؟
ضمنا آيا در گيربكس هم تغيير داديد؟
مصرف سوخت و آلايندگي نيز تا چه ميزان افزايش پيدا كرد؟
عمر و استهلاك موتور با اين تغييرات تا چه ميزان تغيير كرده است؟

z_qz54
5 February 2007, 05:00 PM
در كل اين تيونينگ و تقويت موتور تا 40 اسب بخار براي شما چقدر هزينه نهايي در برداشته ؟ منظورم هزينه عرف هستش ، اگه بيرون بخوان انجام بدن!
من تاحالا حساب نکردم ، ولی فاکتور تمام خرید ها رو دارم.
بیشترین پول رو تراشکار میگیره ، خیلی هم ریلکس. ارزش کاریش در حد پولی کی میگیره نیست.

چند تا سئوال داشتم:
تقويت موتور تا 40 اسب در موتور سمند يعني رسيدن به 137 اسب بخار شما چگونه اين محاسبه را انجام داديد؟
ضمنا آيا در گيربكس هم تغيير داديد؟
مصرف سوخت و آلايندگي نيز تا چه ميزان افزايش پيدا كرد؟
عمر و استهلاك موتور با اين تغييرات تا چه ميزان تغيير كرده است؟

اتفاقا همین هفته ، تست دینا موتور گرفتیم از موتور و حداکثر قدرت روی سرعت 130 کیلومتر ، 149 اسب بخار ثبت شد.
ولی این اعمالی که من نوشتم تکمیل نیست.هنوز سبکسازی میلنگ و فلایول مونده.
گیرباکس هیچ تغییری پیدا نکرده.
فقط فنر صفحه کلاچ عوض شده که مقداری کلاچ سفت شده ، ولی در عوض سرعت درگیری افزایش پیدا کرده و به دنبال تعویض قطعاتی از سیستم انتقال قدرت هستم.
مصرف سوخت حتما افزایش پیدا میکنه ، میزانش رو نمیدونم ولی حس میکنم.
عمر موتور چندان تغییری پیدا نمیکنه ، ولی با پر کردن های من ، یک روزی موتور باطل میشه.

paymanonline
5 February 2007, 06:22 PM
تست دینا موتور گرفتیم از موتور و حداکثر قدرت روی سرعت 130 کیلومتر ، 149 اسب بخار ثبت شد.

علی جان یه توضیحی درباره این بده. منظورم روش کار هست.

z_qz54
5 February 2007, 07:19 PM
دینا موتور دستگاه تست و طراحی موتوره که نمومنه مورد نظر ما توی دانشگاه موجود بود.
این دستگاه متشکل از 4 بخش اصلی که یکیش پایه چرخ ها و اتصالاط مربوطه دومی کامپیوتر مرکزیشه سومی یخ اسیلوسکوپه که به موتور وصل میشه و چهرامی که یک یونیت سینگل کامپیوتره که برای طراحی موتور است و از دستگاه جدا میشه.
ماشین رو میبرید روی پایه چرخ ، پایه های عقب میاند جلو ، زیر اکسل و به اکسل عقب بسته میشند و چرخ های جلو هم که روی محور دورانی هستند.
قالپاق ها رو در میارید ، پیچ چرخ ها رو باز میکنید ، صفحه دیفارگم دار زمان سنج - سرعت سنج رو نصب میکنید لای پیچ ها و بعد پیچ رو میبنید.
ECU رو در میارید و به اینترفیس وصل میکنید ، اطلاعات ECU کیپی میشه و باکس همخوان با ای سی یو ماشینتون رو جای گزین میکنید و سپس اسیلوسکوپ رو به موتور وصل میکنید، به این شکل گیره القایی رو اول به ورودی دلکو که 4 سیمه هست ؛ بعدش سیم مشکی و قرمز رو به مثب و منفی باطری و سیم قفل دار رو به وایر پیستون اول و بعدش سیم فلایول رو روی شکاف فلایول میزاید که باید قبلش کرم صوت زا رو روی فلایول بمالید.
حالا موتور رو روشن و سپس گرم میکنید.
شروع میکنی به حرکت با حداکثر توان ، شرایط جاده ای هست و محور در حال چرخش.
دنده ها رو من روی 6000 عوض میکردم و خوب هم بود پیش بینیم.
صفحه کریستالی دستگاه نمودار سرعت - قدرت ماشین شما رو داره رسم میکنه ، یک مقدار بیشینه در بهینه داریم که برای پایه های یگانه تعریف شده اند ، مثل موتور سمند.
وقتی مقدار بیشینه ثبت شد ، دستگاه بیب صدا میده که شنیده نمیشه ولی شما صفحه رو میبنید.
باید همینطور گاز بدید و تعویض دنده کنید ولی تا دنده 4.
وقتی که تموم شد ، پیاده میشید و دستور کانورت رو میدید که شروع میکنه و هماهنگی برنامه قبلی با برنامه ECU . اگر هماهنگ بود ، دستگاه ثبت میکنه و توان موتور شما رو روی نمودار میده.
برای من 149.4 ثبت شد که خیلی خوب بود.
ولی یکسری مشکلات هم هست که باید بعدا بگم.

XELTEK
5 February 2007, 09:26 PM
سلام علی جان
خسته نباشی
میگم که این 149 اسب که میشه تقریبا" 52 اسب بخار اضافه بودن ! مشکلی پیش نمیاره ؟
اتاق سمند میکشه اینو ؟
عمر موتور کم نمیشه ؟
حرارت بالا نمیره ؟
چرخ ها و سیستم اتقال نیرو میکشه این قضیه رو ؟

z_qz54
5 February 2007, 11:53 PM
مرسی پیام جان ، مشکل خاصی روی موتور پیش نمیاره ، دما هم رود بالا میره ، ولی به 90 که میرسه فن خوب جمعش میکنه ، ولیحتما باید فیلتر روغن 8 سوراخه یا مثلا تعویض 8000 به 8000 روغن رو انجام داد.
اتاق که مشکلی نداره ، من فقط لاستیک دسته موتور رو 2 لایه پیچوندم که تاثیر خوبی گذاشته.
عمر موتور هم نه آنچنان ، تاثیری نداره ، ولی برای من مهم هم نیست اگر چند سال کم بشه.

مشکل روی دیسک کلاچ و صفحه کلاچه ، پلوس ها مناسبند ، ولی دیسک صفحه نه.
وقتی دنده عقب میزنم ، بعد تموم شدن کلاچ ، دور موتور رو بالا میبرم و گاز میدم ، چنان دودی از صفحه کلاچ بلند میشه که همه فکر میکنند موتور داره اتیش میگیره (;
ولی ترمز هم مناسب این شتاب نیست.

harzaabe
6 February 2007, 05:16 AM
آقا کی ادامه ميديد؟

z_qz54
6 February 2007, 10:26 PM
یک کم مهلت بدید ،تایپ کردن حس میخواد و مهمتر وقت خیلی آزاد.
من خودم هم دوست دارم که بنویسم و خیالتون راحت باشه که به محض آزاد شدن وقتم با کامپیوتر ، هرچیزی که انجام دادم و هرچیزی که دانشش رو دارم مینویسم.

El Padrino.
6 February 2007, 10:53 PM
مرسی پیام جان ، مشکل خاصی روی موتور پیش نمیاره ، دما هم رود بالا میره ، ولی به 90 که میرسه فن خوب جمعش میکنه ، ولیحتما باید فیلتر روغن 8 سوراخه یا مثلا تعویض 8000 به 8000 روغن رو انجام داد.
اتاق که مشکلی نداره ، من فقط لاستیک دسته موتور رو 2 لایه پیچوندم که تاثیر خوبی گذاشته.
عمر موتور هم نه آنچنان ، تاثیری نداره ، ولی برای من مهم هم نیست اگر چند سال کم بشه.

مشکل روی دیسک کلاچ و صفحه کلاچه ، پلوس ها مناسبند ، ولی دیسک صفحه نه.
وقتی دنده عقب میزنم ، بعد تموم شدن کلاچ ، دور موتور رو بالا میبرم و گاز میدم ، چنان دودی از صفحه کلاچ بلند میشه که همه فکر میکنند موتور داره اتیش میگیره (;
ولی ترمز هم مناسب این شتاب نیست.

دوست عزیز اگه این کار رو بکنید در زمانی که موتور کار می کند حداقل و حد اکثر دما چقدر است یعنی وقتی فن کار می کند دما را تا چه اندازه پایین می آورد ؟

z_qz54
7 February 2007, 11:26 PM
من بعد از تقویت حداکثر دمای 110 رو هم دیدم که موتور درجا کار میکرد و چاره ای جز ادامه کارکردش به علت گرمازدگی شدید نداشتم، شروع به حرکت کردم و با دور پایین سرعت رو زیاد کردم و توی جاده قسمت های سرازیری که صاف بود موتور رو برای چند ثانیه خاموش کردم ، خوشبختانه اتفاقی برای سرسیلندر رخ نداد.
وقتی که در دمای نسبتا بالا در حدود 35-40 باشه ، با روشن شدن فن ، درحدود 4-5 دقیقه بعد دما به 80-85 میرسه.
البته یک ترمو سوئیچ نصب کردم برای موتور.

z_qz54
7 February 2007, 11:27 PM
ادامه:
مرحله بعدی که همین چند ماه قبل انجام شد ؛ افزایش حجم اتاق احتراق یا همون سرسیلندره.
این کار رو من خودم اعتاقد داشتم که از اول باید انجام میدادم چون سرسیلندر بار سوم بود که داشت آبندی میشد و بار سوم بود که پیچ ها رزوه خورده بودند ، برای این کار به یک تراشکار نسبتا ظریف کار نیازداشتم که خوشبختانه توی بابل پیداش کردم.
این اقا قبلا هم این کار رو برای سرسیلندر کمری 2003 کرده بود و از سلیقه اش هم خوش اومده بود.
ما زاویه تراش رو 32 درجه حساب کردیم و وقتی سرسیلندر رو باز کردیم ، بعد از اندازگیری فاصله شکاف وسطین ، دیدم که دقیقا 32 درجه درست بوده.
آقای تراشکار سرسیلندر رو برای 1 هفته از ما گرفت.
اون کارهایی که انجام داد اینها بود :1. دو دور تمام برداشت1 از دور محفظه و پولیش کاری اولیه با سمباده چخماخی2.تراش با زاویه 32 درجه که کاملا یک محفظه توربینی درست کرد با 2 میل لبه که به نظر من مناسبه.
بعد از این اعمال حدودا کار تراشکار تمام شد و دوباره کار من شروع شد.
نیاز به یکسری قطعات داشم که پیدا نمیشد مثل مهره پولکی 8 پر یا پیچ انگشتی اورسایز که واقعا سخت گیر میود.
اینها نیاز بود که عمل احتراق در یک محفظه کاملا بدون تبادل انجام بگیره .
این قطعات رو یکی از اشنایان از چند شهر مختلف برایم پیدا کرد که پول خوبی هم گرفت!
برای نصب مهره پولکی بازم کارم به تراشکاری کشید و 2 سوراخه اش کردم و خوب آببندی شد.
بعد از نصب تمام ادوات سرسیلندر بر روی آن مثل سوپاپ ها و میل بادامک و اینیستال کل ارابه سوپاپ ، کار سرسیلندر تمام شد.(اعمال انجام شده بر روی کل موتور ماشین من چندین مرحله داشت و تعدادی از مراحل قفلی در حال حاضر تغییر کرده)
ولی تشنگی من با این چیزا سیری پذیر نبود.

ایندفعه به فکر سبکسازی میلنگ افتادم که یک روش کلاسیک برای تقویت موتور به حساب میاد.
ولی این عمل یعنی سبک سازی و عدم تعویض میلنگ بیشتر به درد مسابقات شهری و نه در حد پیست میخوره ، چون با اینکه ای عمل دقیق است و باید دقیق باشه،ولی حتی عدم توازن وزنی در حدود 1 گرم برای هر لنگ ، به مرور روی یاتاقان(یاطاقان)تاثیر میذاره.
برای این کار دو روش وجو داره ، یکی از این روش ها تیز کردن لبه های لنگ است که به اعتقاد خیلی از ویراستار های موتور این عمل باعث شکافت هوای درون کارتر میشود و همین اتفاق موجب افزایش سرعت دروران در واحد زمان میشود ، ولی این تفکر نا درست است!زیرا شما با تیز کردن لبه میل لنگ ، وزن اون رو کم میکنید و دقیقا همین اتفاق موجب حرکت سریع میلنگ(دوران) بر حول محور فولی میگردد.
روش دیگر لبه برداری یا کف برداری میلنگ است که کار سنگین تر و از نظر میزان کم کردن وزن بهتر است. برای این کار حتما باید با یک فرد تراشکار مشورت کنید و اگر تجربه و ابزار های لازم مثل سمباده بادی و... رو ندارید به یک تراشکار با حوصله بسپرید و بالای سر او باایستید.
من عمل کف تراشی رو بیشتر قبول دارم و به شخصه قبلا برای 405 هم این کار رو کردم و بعد از 140000 کیلومتر کارکرد ، هیچ اثری از یک وری شدن و یک طرفه شدن و یا چرخش یاتاقان نبود.
برای این کار نیاز دارید که میلنگ رو بدون محور وزن کنید.وزن میلنگ من 26 خورده ای کیلو بود ، برای 8 لنگ در حدود 18 کیلو وزن محاسبه کردم که حدودا درست است.
برداشت اضافی 1.1 کافی بود و با این عمل 8 و خورده ای از وزن کم شد.
3 بار کف تراشی ، برای هر لنگ و تعویض 4 صفحه تیغ دار از طرف تراشکار 280 هزار تومن روی دست من گذاشت.
ارزشش رو داشت چون گشتاور تا حدود 2440 دور پایین اومد !
البته این گشتاور با سبک کردن فلایول همرا بود که اون رو بعدا توضیح میدم.

ادامه دارد...........

ar1358
8 February 2007, 06:28 AM
کل کارهایی که کردید چقدر هزینه داشت؟

El Padrino.
8 February 2007, 09:18 AM
دوست عزیز این کار برای موتور ضرر داره
چون توی موتور های عادی همیشه دما روی 90 درجه است اگه 3 درجه بالا و پایین بشه ولی این جا حد اقل 50 درجه دما اختلاف داره زمانی که فن کار می کنه و نمی کنه
اختلاف دما باعث ترک خوردن و خراب شدن و آسیب دیدن موتور می شود

mohandes_milad
8 February 2007, 05:05 PM
خیلی جالب بود ، ولی این جور تغییرات کار هرکسی نیست ( اطلاعات قوی میخواد )
راستی برای تقویت ترمزها چی کار میشه کرد ؟؟؟ چون عملا افزایش توان موتور تا 40 اسب زمانی که ترمز نتونه ماشینو جمع کنه فایده ای نداره

z_qz54
8 February 2007, 08:46 PM
کل کارهایی که کردید چقدر هزینه داشت؟

متاسفانه دقیقا محاسبه نکرم.
ولی فاکتور تمام خرید ها رو دارم ، حدود 2.5 میلیون تومان باید شده باشد.
البته خیلی از قطعات مربوط به تقویت نبود که باید عوض میشد مثل رادیاتور و اویل پمپ و ...

دوست عزیز این کار برای موتور ضرر داره
چون توی موتور های عادی همیشه دما روی 90 درجه است اگه 3 درجه بالا و پایین بشه ولی این جا حد اقل 50 درجه دما اختلاف داره زمانی که فن کار می کنه و نمی کنه
اختلاف دما باعث ترک خوردن و خراب شدن و آسیب دیدن موتور می شود

بله ضرر که داره ، عمر موتور هم کم میشه ولی من هر 80000 کیلومتر پیش یاطاقان ها - رینگ اول و دوم کمپرس و 2 پیچ کفه 1 شاتون و ...
رو عوض کردم
اما در مورد دما هم مشکل حل شد. با تعویض رادیاتور با مدل 4 لول 405 و نصب ترمو سوئیچ و استفاده از ضد جوش.

خیلی جالب بود ، ولی این جور تغییرات کار هرکسی نیست ( اطلاعات قوی میخواد )
راستی برای تقویت ترمزها چی کار میشه کرد ؟؟؟ چون عملا افزایش توان موتور تا 40 اسب زمانی که ترمز نتونه ماشینو جمع کنه فایده ای نداره

ممنون دوست عزیز.
بله کار ساده ای نیست.بنده مدرک کارشناسی ارشد خودم رو در رشته محرکه خودرو گرفتم و به طور کامل با تمام اجزای موتور های بنزینی و دیزل و .... آشنایی کافی دارم.

ترمز هم من فقط دیافراگم بوستر رو عوض کردم و دیافراگم 8 گذاشتم ، کافی است برای من.
ولی مقداری قفل میکند حالا.

El Padrino.
8 February 2007, 09:51 PM
ولی برای اونایی که می خوان توی رالی شرکت کنن خوبه

nojex
8 February 2007, 11:04 PM
میشه با توجه به اینکه تقریبا دو سال گذشته نتایج تنش های حرارتی و وضعیت فعلی موتور را هم نقل بفرمایید از جمله سرسیلندر و سوپاپ ها ؟

z_qz54
8 February 2007, 11:28 PM
تنها تنش حرارتی مربوط به به سیلندر 1 بود که پیستون کبود شده بود و همون شاتون هم ، کفه و یاطاقان هم سیاه شده بود که نشان دهنده بالارفتن دمای روغن تا حد سوخت یاطاقان بود.این باعث شد که اون سطح لنگ رو یک بار دیگه صیغل بکشیم و کاملا بازو میلنگ رو چک کنم.
البته این بلا توی مرداد تابستون پیش در راه اصفهان با سرعت 225 کیلومتر با دور موتور بالای 6800 رخ داد.
در کل برداشتن کاتاف همین ضرر ها رو هم داره دیگه.

فقط یک کوچولو سرسیلندر تاب گرفته بود که مشکلش از ترموستات بود و من هم عجله داشتم وخیر موتور رو زده بودم ، 0.4 کم کردیم و دست شد.
زیاد نبود ولی خب کار به تراشکاری کشید.

XELTEK
9 February 2007, 06:36 PM
نميشه يه كاري كرد يكم RPM بياد پايين ؟

z_qz54
9 February 2007, 06:58 PM
چرا نمیشه ، من کات آف رو برداشتم ، اگرخواهید حتی میتونید تنظیم کنید که روی 2000 دور در دقیقه هم محدود بشه !

paymanonline
10 February 2007, 08:35 PM
علی جان میشه لطف کنی و ماکس سرعت خودت رو و شتاب 0 تا 94 کیلومتر رو هم بگی چقدر شده.

در ضمن در مورد سیستم انژکتور چیکار کردی؟ ECU رو عوض کردی؟

ali_sys1000
10 February 2007, 10:36 PM
اطلاعاتی از گشتاور این موتور تقویت شده دارین ؟

z_qz54
11 February 2007, 01:13 AM
علی جان میشه لطف کنی و ماکس سرعت خودت رو و شتاب 0 تا 94 کیلومتر رو هم بگی چقدر شده.

در ضمن در مورد سیستم انژکتور چیکار کردی؟ ECU رو عوض کردی؟

سلام پیمان جان.
بعد سبک کردن میلنگ یک مشکلی پیش اومده بود که بیش از 195 نمیرفت بعدش درستش کردم و تا 215 تا رو کامل رفتم البته به نظرم کیلومتر شمار داشت خطا میکرد ، چون دور موتور بالاتر میرفت و صدای همه چیز زیاد تر میشد ولی سرعت همون 215 این دو رو بر بود.
شتابش هم از زانتیا و آوانته به شکل محسوسی بالاتره.

نه ECU و نه ولی needle valve انژکتور ها رو با مال نیسان پیکاپ عوض کردم که توی حرارت مشکل پاشش نداشته باشم.

اطلاعاتی از گشتاور این موتور تقویت شده دارین ؟

خیر متاسفانه!

siavash_sg
11 February 2007, 07:48 PM
چیپ ماشین یا کامپیوترش رو عوض نکردی؟یعنی با همون استاندارد 405 روشن شد؟

z_qz54
11 February 2007, 08:36 PM
خیر عوض نکردم و نیازی احساس نمیشه. فابریک سمند است(همون 405)

paymanonline
12 February 2007, 12:59 AM
علی جان مگه الان حجم موتورت تغییر نکرده؟

خوب پس تا وقتی که ECU تعویض نشه که به حداکثر کارایی نمیرسه.

z_qz54
13 February 2007, 03:56 PM
علی جان مگه الان حجم موتورت تغییر نکرده؟

خوب پس تا وقتی که ECU تعویض نشه که به حداکثر کارایی نمیرسه.

تا اینجایی که توضیح دادم ، قطر سیلندر در حد بسیار ناچیزی تغییر کرده ، ولی حجم اتاق احتراق و سیلندر در نقطه مرگ پایین بله زیاد شده.
ECU هیچ کنترلی روی اجزای داخل سیلندر و حجم سیلندر نداره و فقط میتونه حجم هوای ورودی رو با استفاده از سنسور فشار که برای میکروکنترلر ECU در حجم استاندارد تعریف شده ، پردازش و اندازگیری کنه.
ولی شما با زیاد کردن حجم سیلندر ، میزان هوای ورودی رو زیاد میکنید و این باعث میشه که WEBER بیشتر از قبل بنزین بکشه ولی چون حجم هوای ورودی هم بیشتره ، دستور تغییر در پالس ها داده نمیشه.

z_qz54
13 February 2007, 04:19 PM
سلام
بد نیست کمی در مورد روش ها گود سازی پیستون و چند مورد از هزاران موارد تقویت موتور صحبت کنم.
پیستون اتومبیل یکی از حساس ترین قطعات و از طرف دیگر ایفا کننده نقش مهم انتقال جذب و انتقال ضربه حاصله از انفجار در رون محفظه احتراق است.
یک پیستون خوب همیشه برای یک موتور مثل ماهیچه ها قلب عمل میکنه. پیستون های امروزی از نوع ریختگری و بسیار با کیفیت مناسب در تیراژ بالا هستند .
قسمت بالایی پیستون که به تاج پیستون معروف است باید متحمل ضربه شدید حاصله از انفجار مخلوط هوا و بنزین شود و با حداقل جذا انرژی ، این ضربه را به سرشاتون و محور گژن پین منتقل کند.
مسلما فلزات دارای ضریب تنشی هستند و مقداری از ضربه رو به خود جذب میکنند که در پیستون ها به دلیل وجود درصدی سیلیکون برای خنک کاری باعث شده که مقداری از مقاومت ارتعاش آنها کم شود و ضربه با ریتم یک نواخت ابتده از تاج پیستون عبور کرده و به ازای هر1 اینچ حرکت به طرف پایین ، 0.02 اینچ ارتفاع پیستون کم میشود.
این بدین معناست که وقتی یک پیستون که 2 اینچ فاصله تاج آن تا مرکز محور گژن پین است دارای 0.04 اینچ طول آن قبل از رسیدن پیستون به اواسط سیلندر جذب شکل فضایی پیستون شده و از ازتفاع کم میشود.
از این بحث نتیجه میگیریم که هرچه فاصله تاج پیستون از محور گژن پین زیادتر باشد ، میزان ضربه جذب شده بیشتر و مقدار حدر رفتن انرژِ بیشتر است.پس برای یک تقویت علمی باید این فاصله را کم کنیم.
حتما مقداری با پیستون های گود آشنایی دارید.این پیستون ها تاج گودتری نسبت به اطراف دارند و به صورت یک حوز هستند.همیشه فاصله مرکز این گودی را با مرکز محور گژین پین را عمود پیستون مینامند.
پس هرچه عمود ما کوتاه تر و کمتر باشد ، کیفیت انتقال ضربات ما بیشتر است.
از طرفی شما با کم کردن عمود ، حجم سیلندر و حجم اتاق احتراق در زمانی که پیستون در بالاترین حد خود یعنی نقطه مرگ بالا است رو افزایش میدید که خود باعث افزایش حجم گازهای ورودی میشود.
باید توجه داشته باشید زمانی که سوپاپ ورودی باز و مخلوط هوا و بنزین در حال ورود به سیلندر است ، فشار هوا در سیلندر بسیار کم میشود و نباید حالت توخالی ایجاد گردید(توخالی به حالتی گویند که هوای اولیه ورودی بر اثر چرخش نا درست مانع ورود میزان بیشتری هوا شود) .برای جلوگیری از حالت توخالی باید سطح پیستون رو با تاق سیلندر هماهنگ کنید که این هماهنگی درسی 2 واحدی در داشنگاه دارد !
ولی به صورت ساده میتوان اینطور بیان کرد که وقتی شما پیستون رو گود میکنید ، به محض ورود هوا از اطراف سوپاپ و متمرکز شدن آنها در فاصله حدود 1 سانتی از نوک سوپاپ سرعت هوای ورودی در اطراف سوپاپ 2 برابر سرعت پایین رفتن پیستون است ودلیلش وینتوری ایجاد شده در اطراف نشیمنگاه سوپاپ است.
حال که پیستون گود شما در حال پایین رفتن است ، مخلوط هوا و بنزین به سرعت به طرف پایین می آید و به محض رسیدن به نقطه مرگ پایین سوپاپ ورودی بسته میشود و فشار هوا برای یک لحظه ثابت میشود. (قبل از بسته شدن سوپاپ هوا ، جهت هوای وردودی با جهت سوپاپ نسبت به سیلندر یکی بوده و به محض بسته شدن سوپاپ که خیلی خیلی کم قبل از رسیدن پیستون به نقطه مرگ پایین است ، جهت از بین رفته و هوا در کل فضای سیلندر پخش میشود)
پیستون شما به طرف بالا شروع به حرکت میکند.وسط پیستون شما گود است و در حرکت پیستون به طرف بالا حالت سایکلون رخ میدهد که یک نوع دوران هوا است و هوا به طور هماهنگ با دورتادور پیستون به مرکز دوران پیدا میکند و این عمل باعث مخلوط شدن تکمیل هوا و بنزین و گرم شدن هوا به دلیل ارتباط شدید با پیستون داغ و سیلندر داغ میشود.این حالت تا رسیدن پیستون به نقطه مرگ بالا ادامه دارد و لحظه به لحظه حجم هوا کمتر و دمای آن بالاتر میرود.اما اینجا سرسیلندر نقش مهمی رو ایفا میکنه و میشه گفت به عنوان همزن عمل میکنه ، سقف سرسیلندر شما باید گنبدی باشه که البته بیشتر موتور های ما مثل همین سمند و پراید و... این حالت رو دارند.توجه کنید که گنبدی با عمق بالا مد نظر نیست و گودی براربر با گودی پیستون یک ملاک استاندارد برای ماست.حالا که پیستون به بالاترین حد خود یعنی نقطه مرگ بالا رسیده و دمای گاز بسیار زیاد است ، شمع جرقه میزند و مخلوط منفجر میشود.
اما اینجا پیستون گود چه تاثیری خواهد داشت؟ورودی هوا از یک سمت از سیلندر است و شمع به طور عمود بر روی پیستون ظاهر میشود.وقتی که انفجار رخ میدهد ، نیمی از ضربه مستقیما به سطح پیستون و نیمی دیگر به دیواره و طاق سرسیلندر برخورد میکنید ، اینجا مقدار زیادی از انرژی آزاد شده بلافاصله از طاق سرسیلندر کمانه کرده و به زیاد شدن فشار در زمانی که پیستون مقداری پایین رفته است ، کمک میکند.
خود سطح پیستون نیز ، به دلیل گود بودن ، در تمامی نقاط ضربه را پذیرفته و به طرف پایین میرود و در زمانی که از نقطه مرگ پایین به طرف بالا حرکت میکند تا دود را از سوپاپ دود خارج کند ، باز هم به دلیل دوران گاز به راحتی از سیلندر خارج میشود.

ادامه دارد........

z_qz54
25 February 2007, 05:28 PM
یکی از دوستان در مورد سبکسازی پیستون سوال کردند که چجوری بالانس میکنید.
دقت کنید که به هرشکلی شما پیستون رو سبک کنید ، باید وزن هر 4 پیستون شما با هم برابر باشه و مجموع وزن با شاتون نیز از استاندارد کارخانه سازنده موتور کمتر نباشه.
هر 20 پیستون سمند که 470 گرم وزن داره ، در دور بالا وقتی به پایین ترین نقطه یعنی نقطه مرگ پایین میرسه ، به محض بالا آمدن وزنی بیشتر از 2500 کیلو بر گژن پین وارد میکنه و حالا شما حساب کنید که یک پیستون فقط 2 گرم سینگین تر باشه و ببینید که چی میشه؟

lx_xu7
26 February 2007, 02:40 PM
این ماشین رو هنوز دارید
ولطفا بگید که مشکل خاصی نداره
مثلا تسمه تیمینگ ببره

sajjadnegaresh
26 February 2007, 04:56 PM
مي تونيد در مورد نحوه ارتقاء تعداد سوپاپ ها مثلا از 8 سوپاپ به 16 سوپاپ هم اطلاعات كاملي ارائه بديد؟

z_qz54
27 February 2007, 12:17 AM
نه موتور هیچ میشکلی نداره.
برای کار افزایش تعداد سوپاپ نیاز به تغییر سرسیلندر با گونه 16 سوپاپه دارید که باید ببینید توی ایران برای موتور مورد نظر شما سرسیلندر هماهنگ پیدا میشه یا نه؟

El Padrino.
27 February 2007, 07:54 PM
دوست عزیز شما که موتور ماشینتون رو تقویت کردید آیا از این کار راضی هستید؟ موتور کشکلی نداره؟

sajjadnegaresh
27 February 2007, 11:46 PM
برای کار افزایش تعداد سوپاپ نیاز به تغییر سرسیلندر با گونه 16 سوپاپه دارید که باید ببینید توی ایران برای موتور مورد نظر شما سرسیلندر هماهنگ پیدا میشه یا نه؟
مي تونيد چند نمونه موتور پيشنهادي كه قابليت اين كار رو داشته باشه رو نام ببريد؟
ممنون

z_qz54
28 February 2007, 01:43 AM
نه من هیچ مشکلی با این موتور ندارم و کاملا راضی هستم.

به عنوان مثال موتور گلف که 2000 معمولی و 2000 شانزده سوپاپه داره که هردو موتور هنوز هم وارد میشند ولی به صورت استوک.
گروه برادران برنجکار که تعمیرگاه شمال رو در شهر بابل داشتند ،سرسیلندر این موتور رو عوض کرده بودند و از روی یک موتورسیلندر ترکونده برداشته بودند.البته سرسیلندر نیاز به تراشکاری داشت.
این کار کار ساده ای نیست ، باید قطر محور تسمه رو برای 2 میل سوپاپ محاسبه کنی که از فرمول پشتاور موازی میشه حساب کرد ولی باز دقیق نیست چون توی شاریط فیزیکی با شاریط تئوری خیلی فرق است.احتمال اینکه قابلیت فیلرگیری به طور کامل به شما داده نشه هست.